gepost door Simoneon jul 1, 2020 (last updated feb 11, 2024) 0 comments »
Naar recept gaan
3.50 van 4 stemmen
Okonomiyaki; je had er misschien nog nooit van gehoord, maar ineens lijkt deze Japanse hartige pannenkoek overal op te duiken. En met goede reden want ondanks dat het wat werk is om te maken is de okonomiyaki echt de moeite waard!
Okonomiyaki maken
Het was al een aantal keren op tv langs gekomen tijdens een programma over Japan. En ik was nieuwsgierig wat het nou eigenlijk precies was, okonomiyaki. Tijd dus om zelf aan de slag te gaan.
In Japan is het een begrip en kun je zelfs een okonomiyaki krijgen in een speciaal restaurant. Maar aangezien we voorlopig nog niet op reis kunnen naar Japan, een homemade versie!
Hoe maak je okonomiyaki
Om te beginnen zijn er vele varianten op dit basisrecept en je kunt het natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. Er zijn een aantal originele ingredienten die hier niet heel goed te verkrijgen zijn, maar ik noem ze hier toch voor het geval je een goed uitgeruste toko in de buurt hebt. Ik gebruikte als basis voor mijn recept het recept van een Japanse die in Amerika woont.
Nagaimo of yamaimo
Dit ingredient zorgt voor de luchtigheid van de pannenkoek en is een soort Japanse yam. Nagaimo schijnt de verzamelnaam te zijn voor deze wortel. Voor een originele okonomiyaki wordt deze wortel geraspt. De eigenschap van de wortel is dat er vervolgens een grote hoeveelheid slijm wordt geproduceerd. Niet heel aantrekkelijk, maar dat is wat uiteindelijk zorgt voor de speciale structuur van de Japanse pannenkoek.
Bij gebrek aan deze specifieke wortel kun je een okonomiyaki mix (hier zit de wortel al in) kopen of je kunt het vervangen door een aardappel. Dat is niet hetzelfde effect natuurlijk en de pannenkoek zal dan ook wat minder luchtig worden. Een beetje meer bakpoeder kan dit weer enigszins oplossen. Een andere oplossing is het gebruik van zijden tofu of geklopt eiwit.
Tempura “kruimels”
Nog een ingredient wat oorspronkelijk in het beslag hoort zijn tempura scrabs oftewel de krokante stukjes die overblijven als je tempura maakt. Dit kun je zelf maken door wat druppels van het beslag in de frituurpan te doen en dit vervolgens weer door het beslag te roeren. Een beetje omslachtig is het wel. Sommige mensen adviseren online om dit te vervangen door krokante gedroogde garnalen.
Katsuobushi of bonito flakes
Dit is eigenlijk geschaafde gedroogde (gefermenteerd en gerookt) tonijn en is redelijk makkelijk te vinden in de toko of in een goed gesorteerde viswinkel. Hou je niet van de vissige smaak dan kun je dit ook weglaten. Het is behoorlijk prijzig dus niet essentieel.
Kewpie mayonaise
Een van de meest kenmerkende dingen van de okonomiyaki is de saus die over de bovenkant gaat. Zonder de saus is het niet een echte Japanse pannenkoek. Kewpie mayonaise hoort er dan ook bij. Ook dit kun je makkelijk vinden in de toko en zelfs in de goed gesorteerde supermarkten. Ik kon het niet vinden dus ik heb bij de Appie een Japanse mayonaise gekocht. Smaakte prima.
Aonori (gedroogd groen zeewier)
Dit knalgroene zeewier zit in een potje en wordt gebruikt om over de pannenkoek heen te sprinkelen. Bij gebrek aan aonori kun je ook nori stukjes gebruiken of het weglaten als je er niet van houdt.
Ok… dan gaan we over tot het maken van de okonomiyaki. Voor een paleo versie van dit okonomiyaki recept check je hier.
Vind je het maken van de okonomiyaki teveel werk? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een lekkere groente-omelet maken zoals deze omeletpizza of mijn Aziatische omelet met garnalen.
Okonomiyaki
3.50 van 4 stemmen
GangOntbijt
KeukenJapanese
De okonomiyaki is een heerlijke fluffy Japanse hartige omelet die je ook heel makkelijk zelf thuis kunt maken. Check dit makkelijke recept!
RECEPT OPSLAAN RECEPT AFDRUKKEN PIN RECEPT
OPSLAAN PRINT PIN
voorbereiding 15 minuten min
bereiding 15 minuten min
Rusttijd1 uur uur
4 personen
Ingrediënten
- 120 gr bloem
- ¼ tl zeezout
- ¼ tl suiker
- ¼ tl bakpoeder
- 1 medium aardappel vastkokend
- 180 ml bouillon
- 1 Chinese kool
- 100 gr sh*ttake
- 4 eieren
Okonomiyaki saus
- 1 ½ el suiker
- 2 el oestersaus
- 4 el pittige ketchup
- 3 ½ el worcestershire saus
Toppings
- 3 el Okonomiyaki saus
- Japanese mayonnaise Kewpie of vergelijkbaar
- Katsuobushi gedroogde bonito flakes
- 1 bosuitje in ringetjes
Begin met het maken van het beslag. Hiervoor meng je de bloem, bakpoeder, suiker en zeezout bij elkaar en meng het even door.
Rasp de aardappel en voeg dat toe aan het beslag.
Giet de bouillon erbij en roer alles even goed door tot gemengd. Zet het minimaal 1 uur weg in de koeling.
Ondertussen maak je de saus door de ingredienten daarvoor te mengen.
Snij ondertussen de Chinese kool heel fijn. Zorg dat er geen vocht in de kool zit, dat maakt het beslag dunner.
Snij de shiitake in plakjes.
Na een uur meng je de vier eieren door het beslag en dit klop je door. Voeg de fijn gesneden kool erbij en roer alles goed door.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en doe er ruim olie en boter in. Zodra heet voeg je het beslag toe aan de pan en zet het vuur iets lager. Verdeel de plakjes shiitake over de bovenkant. Dek af met een deksel en laat vijf minuten garen.
Na 5 minuten check je of de onderkant mooi bruin is geworden. Zo ja dan draai je de pannenkoek om. Gaat dit lastig of durf je het niet aan? Laat hem dan op een bord glijden, doe daar een tweede bord op, draai om en laat weer in de pan glijden.
Bak de tweede kant ook weer met deksel op de pan voor 5 minuten en eindig met nog 2 minuten zonder deksel.
Doe de pannenkoek over op een bord en verdeel hier een paar eetlepels van de okonomiyaki saus over. Drizzle de mayonaise erover op de kenmerkende manier (zie foto) en eindig met de bonitoflakes en bosui.
Serveer warm
Notities
Hier gebruikte ik voor de vulling shiitake paddenstoelen maar je kunt van alles gebruiken. Denk ook eens aan spek, garnalen, stukjes buikspek, enzovoort.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 252kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwit: 13g | Vet: 6g | Verzadigd vet: 2g | Cholesterol: 164mg | Natrium: 313mg | Kalium: 539mg | Vezels: 3g | Suiker: 2g | Vitamine A: 636IU | Vitamine C: 16mg | Calcium: 82mg | Ijzer: 4mg
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Pin dit recept
Wil je dit recept maken en makkelijk bewaren? Bewaar het dan op Pinterest via de onderstaande foto.
Over de auteur
Simone van den Berg
Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.
meer door Simone »
Aziatisch Ontbijt receptenbloem bosui chinese kool recepten met ei
originally published on jul 1, 2020 (last updated feb 11, 2024)
0 comments Laat een comment achter »
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en de leukste foodie weetjes!
« Previous PostWat is beter: pindakaas of amandelpasta?
Next Post »Hoe maak je bloemkoolhummus zonder kikkererwten?
Geef een reactie
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.